Regionens ingenjörer inspireras av AI och 3D-printing

Amy Loutfi
Amy Loutfi var en av föreläsarna under kvällen.

3D-printing och artificiell intelligens stod i fokus när ett femtiotal ingenjörer och en handfull politiker besökte Alfred Nobel Science Park i veckan. Amy Loutfi, professor vid Örebro universitet, lyfte AI.MEE-projektet i sin föreläsning.

– AI.MEE ger en möjlighet för regionens företag att testa AI-lösningar i en trygg miljö, säger hon.

Sveriges ingenjörer står bakom evenemanget och hade bjudit in runt 50 medlemmar från regionen till en temakväll om framtidens teknologi på Alfred Nobel Science Park i Karlskoga. En rundvandring i Amexcis nya lokaler stod också på programmet.

– Vi vill främja kompetenta, högkvalitativa ingenjörsjobb i framtiden och har därför bjudit in både medlemmar och politiker. Vi är rörande överens om att vi måste agera i denna fråga gemensamt. Det handlar om att få folk att förstå möjligheterna som finns här, kopplade till Alfred Nobel Science Park och till exempel etableringen av Amexci här i Karlskoga, säger Tomas Koskijew, ledamot i styrelsen för Sveriges Ingenjörers Örebrodistrikt.

Mikael Melitshenko.
Mikael Melitshenko.

Mikael Melitshenko, projektledare på Alfred Nobel Science Park, berättade om 3DTC-projektet, som är ett nationellt projekt som går ut på att vidareutveckla dagens tekniker inom industriell 3D-printing och 3D-röntgen. 3DTC är ett samarbete mellan Alfred Nobel Science Park, flera företag och universitetsforskning, och finansieras Region Örebro län och Europeiska regionala utvecklingsfonden.

– 3DTC-projektet ingår i vårt spetsområde Avancerad tillverkning, och vi har valt att lägga fokus på det just i Karlskoga, eftersom industrin här är stark inom det området, säger Mikael Melitshenko.

Regionens företag kan prova AI

Amy Loutfi, professor i informationsteknologi vid Örebro universitet, bjöd på en föreläsning om den senaste utvecklingen inom forskningen om artificiell intelligens. Hon lyfte också fram projektet AI.MEE, som är ett samarbete mellan Örebro universitet och Alfred Nobel Science Park. Syftet är att hitta praktiska tillämpningar för hur AI och autonoma system kan användas inom industrin i Örebroregionen.

– För att kunna utvecklas behöver företagen i vår region veta hur de kan dra fördel av forskning och utveckling. AI.MEE ger en möjlighet för företag att testa AI-lösningar i en trygg miljö. Den som har en idé är välkommen att höra av sig till oss, så kan vi bygga en testbädd tillsammans, säger Amy Loutfi.

Viola Örtegren.
Viola Örtegren.

En av deltagarna under kvällen var Viola Örtegren, som arbetar som forsknings- och utvecklingsingenjör på Eurenco Bofors i Karlskoga. Hon menar att det är viktigt att hänga med i utvecklingen och ta del av ny forskning, för att inte fastna i gamla metoder och arbetssätt.

– Det finns väldigt mycket intressant att jobba vidare med, och inom den industri som jag jobbar tror jag att AI kommer att bli viktig. 3D-printing i organiskt material låter också intressant i framtiden, säger Viola Örtegren.

Amexci
Rundvandring på Amexci.

Under rundvandringen på joint-venturebolaget Amexci fick besökarna se de nya, toppmoderna lokalerna och titta närmare på några av bolagets 3D-printrar. Amexci AB startade i december förra året, och befinner sig i en stark tillväxtfas.

– Just nu är vi nio anställda, men siktar på att bli 13 innan året är slut. Under nästa år hoppas vi vara 20 anställda. Behovet av designers och ingenjörer är stort, säger Joel Andersson på Amexci.

Politiker vill lyfta Karlskoga

Politiker från både regionen, Karlskoga kommun och riksdagen fanns på plats under kvällen. De var alla överens om att Karlskoga utgör ett högteknologiskt nav i Sverige, med en stark industri och stor kompetens inom innovation och forskning.

Lotta Olsson (M)
Lotta Olsson (M)

– Som riksdagsledamot från Örebro län känner jag mig stolt över Karlskoga, här finns en teknikkultur och en hög kompetens som man har lyckats behålla. Vi som är politiker måste se till att främja och lyfta fram det här, och se till att barn och unga får ett teknikintresse och att regionen är attraktiv att bo i för familjer, säger Lotta Olsson, riksdagsledamot för Moderaterna.

Andreas Svahn.
Andreas Svahn.

Andreas Svahn, socialdemokrat och ordförande i regionstyrelsen i Örebro län, menar att nyckeln till framgång handlar om en god samverkan mellan akademi, samhälle och industri.

– Örebro län är ett tungt industrilän och vi politiker är rörande överens om att det ska kvarstå. Vi behöver en industri som ligger i framkant och är ytterst konkurrenskraftig. Det har vi i Karlskoga, säger Andreas Svahn, socialdemokrat och ordförande i regionstyrelsen i Örebro län.

Text: Anna Lorentzon
Bild: Anna Lorentzon och Jsper Eriksson