Robotlab

Robotlab är ett högteknologiskt labb och en öppen miljö för forskning och utveckling som skapats i nära samarbete med näringslivet. Robotlab finns i Teknikhuset på Örebro universitet och invigdes i juni 2018.

Här kan forskare testa och validera robotar och AI. Miljön är också utrustad med skyddsnät för arbete med drönare och takmaterialet möjliggör integrering av sensorer i taket.

– Labbet fungerar som en demonstratorplattform, det vill säga robotsystem eller exempel på AI kan prövas i en så verklig miljö som möjligt. Vi använder också labbet som en utvecklingsplattform, där både studenter och forskare kan utveckla nya lösningar tillsammans med regionala företag, säger Amy Loutfi, professor i datavetenskap vid Örebro universitet och projektkoordinator för AI.MEE.

Förutom att fungera som en kreativ forskningsmiljö är tanken att Robotlab också ska vara en plats där forskare, näringslivet och studenter möts. Öppna ytor, stora fönsterpartier och ett mötesrum i anslutning till labbet skapar en miljö för utbyte av idéer och kunskapsspridning.

– Vi vill att såväl företag som studenter och allmänheten ska kunna ta del av vår forskning inom AI och robotik, säger Amy Loutfi.

Under hösten tar vi emot corona-anpassade grupper på max tio personer. Vill ni veta mer om labbet eller boka ett besök är ni välkomna att kontakta Anna Töndel, delprojektledare för AI.MEE, på anna@alfrednobelsp.se eller + 46 (0) 73 327 26 87.

Här kan du se en film där Amy Loutfi sammanfattar flera av delprojekten i AI.MEE. Nedan finns också filmer om respektive delprojekt (länkarna går till filmer på Youtube):

Amy Loutfi om AI.MEE (svenska)
Amy Loutfi om AI.MEE (engelska)

Agtech (svenska)
Agtech (engelska)

Augmentor (svenska) 
Augmentor (engelska)

AutoDPP (svenska)

AI.MEE-skylt utanför RobotlabAutodive (svenska)
Autodive (engelska)

AutoHIC (svenska)
AutoHIC (engelska)

Corob (svenska)
Corob (engelska)

Digitwin 2.0 (svenska)
Digitwin 2.0 (engelska)Harvestrobotar i Robotlab

Lomas (svenska)
Lomas (engelska)

sp00tn1k-clean (svenska)
sp00tn1k-clean (engelska)